Cor's enige echte engelse ossestaartsoep |
Ingredienten: (6 pers.):
Voor de soep:
1 ossestaart
2 eetlepels olijfolie
2 middelmatige uien (kleingesneden)
2 middelmatige winterpenen (in kleine stukjes)
2 stengels selderij (klein snijden)
2 liter runderbouillon
100 gram bacon-2 plakken (in kleine stukjes snijden)
1 eetlepel cittroen of limoensap
4 eetlepels port (optie)
zout en peper
Voor het bouquet garni:
stengel peterselie
takje tijm
2 laurier bladeren
preiblad
Voor de roe:
45 gram boter of margarine
45 gram meel | Bereiding:
Bouquet garni:. Wikkel de stengel peterselie, het takje tijm en de laurierbladeren in een preiblad. Steek er een cocktailprikker doorheen om alles vast te houden. Roe:. Verhit de boter in een koekenpan en doe er langzaam de gezeefde bloem bij zodat een vaste massa ontstaat. Soep:. Neem als het mogelijk is (meestal op bestelling) een verse ossestaart en laat deze door de slager in stukken van 5 cm snijden. Verhit de olijfolie in een hoge braadpan en bak de ossestaartstukken aan tot het vlees een bruine kleur heeft gekregen. Voeg de groenten toe en bak deze even mee gedurende 5 minuten. Eventueel teveel vet uit de pan verwijderen. Voeg de bouillon, de in stukken gesneden bacon en het bouquet garni toe en breng alles aan de kook. Schuim de soep eventueel af. Doe het deksel op de pan en zet deze in een voorverwarmde oven van nog net geen 100 graden. Laat de soep in de oven gedurende 240 minuten sudderen. Laat de soep enigszins afkoelen en haal het vet zonodig weg door b. V. Keukenpapier op de vloeistof te leggen. Haal het bouquet garni uit de soep en ontdoe de benen van de ossestaart van het vlees. De groenten kunt u desgewenst pureren en weer in de soep terugdoen evenals het vlees. Doe de soep in een schone pan en verhit deze langzaam onder toevoeging van de roe die u in kleine beetjes moet toevoegen zodat er een enigszins gebonden soep ontstaat. In plaats van de roe kunt u ook wat ongeklopte slagroom gebruiken. Voeg aan het eind het citroensap of de limoensap toe en maak alles op smaak met wat peper en zout. |
Receptnummer: 12069 | Categorie: Soep | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 300 min. |
Opmerking: De soep krijgt een nog wat bruinere kleur als u ook de schillen van de uien gebruikt. Ook kunt u in plaats van de peper wat peperkorrels toevoegen bij het sudderen van de soep. Let u er wel op deze er weer uit te halen. (Ik doe de peperkorrels meestal in een theeei) |
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl |
Functies: Print dit recept |