Diana's linzer gebak
Ingredienten: (12 pers.):
Voor het deeg:
250g bloem
1 tl zout
100g suiker
4 eierdooiers
125g boter
Voor de vulling:
1 potje abrikozenjam (450g)
4 cl rum
150g geraspte amandelen
bloem om te bestuiven
1 ei om te bestrijken
suiker om te bestrooien
bakpapier
Bereiding:
De bloem in een grote kom doen. In het midden een kuiltje maken. Daarin zout, suiker en de eierdooiers doen. De koude boter in klontjes over de rand van de bloem verdelen. Met behulp van 2 messen alles door elkaar snijden. Daarna kneden met koele hand. (of begin maken met deeghaken van mixer). De kom toegedekt 30 minuten op een koele plaats wegzetten. Voor de vulling de abrikozenjam in een kom doen. Als er grote stukken in zitten deze met 2 messen klein snijden. De rum en amandelen bij de jam doen en door elkaar roeren. Uit 2/3 van het deeg een dikke lap van 5mm dik rollen. (als je plasticfolie over het deeg legt wordt je deegroller niet vies en plasticfolie eronder maakt dat je aanrecht ook schoon blijft). Een bakblik bedekken met bakpapier en bestuiven met bloem. Het deeg erop leggen (3/4 van het bakblik moet ongeveer bedekt zijn), daarover de vulling uitstrijken. Uit de rest van het deeg eenzelfde lap van 2mm dik rollen. Met een deegradertje of gewoon met een mes reepjes maken van ca. 1 1/2 cm breed. Deze schuin over elkaar over de vulling leggen. Aan de kanten netjes afwerken. Het ei loskloppen en hiermee de deegreepjes van boven bestrijken. De suiker over de koek uitstrooien en dan op de middelste richel van de voorverwarmde oven, 220 graden schuiven. Baktijd: 35 minuten. Uit de oven het gebak van het blik nemen. De koek nog warm in stukken snijden van 3 bij 6 cm. Deze op een taartrooster laten afkoelen.
Receptnummer: 7793 | Categorie: Gebak | Soort gerecht: Uitzoeken | bereidingstijd: 75 min.
Opmerking:
Het worden ongeveer 45 stukken.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept