Sonja's zalig gerookt kippetje met nasi (mijn 100ste recept)
Ingredienten: (2 pers.):
1 grote kipfilet of een stuk kalkoen
ketjap manis
1 eetlepel geraspte gemberwortel

1 eetlepel basterdsuiker
1 theelepel 5 kruidenpoeder
1/2 eetlepel sinaasappelschil geraspt

150 gram nasirijst
250 gram nasigroente (pakket)

keukengerei:
Stoommandje of roostertje
glazen ovenschaal met deksel
Bereiding:
Meng een flinke scheut ketjap met de gember en marineer de kip hierin (liefst lekker lang, avond ervoor). Zet het rooster in de schaal met een laagje water eronder en breng het water aan de kook. Leg de kip op het rooster, doe deksel erop en stoom 6 minuten. Neem de kip eruit maak de ovenschaal droog en leg een stukje folie onderin. Strooi hierop de basterdsuiker met 5 kruidenpoeder en sinaasappelrasp. Zet het rooster er weer in en leg de kip erop. Zet de schaal afgesloten op middelhoog vuur. Als het begint te roken het vuur iets lager zetten en 8 minuten per zijde laten roken (tussendoor even omkeren). Ondertussen nasirijst koken. Groenten roerbakken, gekookte rijst erbij en meebakken. Op 2 borden nasi verdelen en de kip er in plakken bovenop leggen. Wat atjar en eventueel ketjap erbij op tafel en eet ze.
Receptnummer: 8187 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 30 min.
Opmerking:
Het is een lang verhaal maar eigenlijk valt het werk wel mee. Ik leg het gewoon wat uitgebreider uit. Je kan dit ook met kippenbouten doen. Het velletje wordt dan zalig!!! Echt een aanrader zoals mijn man zegt. Het is ook leuk met gasten en als relatief simpel feestgerecht. Met vis kan het ook alleen hoef je dan niet eerst te stomen maar kan je direct roken.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept