Titia's spekkoek voor Lydia
Ingredienten: (10 pers.):
50 gram anijs (gestampte muisjes of anijsblokjes)
15 (!) eieren
250 gram witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
300 gram zachte boter
2 eetlepels kaneel
2 theelepels gemalen nootmuskaat
2 theelepels gemalen kruidnagelpoeder
2 theelepels gemalen kardamom
2 flinke theelepels gemalen foelie
sprindvorm van ca. 20 cm doorsnee
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 140 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet het in. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers met het anijs en de helft van de basterdsuiker in ca. 10 minuten schuimig. Klop de boter met de rest van de basterdsuiker en de vanillesuiker licht en romig. Roer het dooiermengsel en het botermengsel door elkaar. Schep het eiwit er luchtig door. Zeef de bloem erboven en schep hem erdoor. Verdeel het beslag over 2 kommen. Roer de specerijen door de helft van het beslag. Schep een dun laagje van het lichte beslag in de vorm en laat het uitvloeien. Laat het beslag in het midden van de oven in ong 10 minuten bijna gaar worden tot de bovenkant een beetje droog en gestold begint te worden. Schep er een laagje donker beslag op en laat dit bijna gaar worden. Ga zo door tot al het beslag op is. Laat de spekkoek uit de vorm en laat hem afkoelen.
Receptnummer: 6509 | Categorie: Gebak | Soort gerecht: Uitzoeken | bereidingstijd: 120 min. | Meer recepten van: Titia
Opmerking:
Niet echt snelklaar dus! Ik maak zelf altijd nog méér beslag, en doe er twee of drie tegelijk. Soms maak ik ook éénpersoons spekkoekjes, in kleine bakvormpjes. Je kan ze prima invriezen en het is een heel origineel cadeautje. Om de vormen in te vetten kan je het beste een bakspray gebruiken, van Oetker. Te koop bij de supermarkt. Succes!
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept