Nieuws   Zoeken 

Belgische Frieten van Francis
Ingredienten: (4 pers.):
aardappelen
Bereiding:
Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en snij de plakjes tenslotte in frietstaafjes van 1 cm vierkant. Frietjes goed drogen in keukenpapier of een schone handdoek. Nota: je kan de frietstaafjes enkele minuten in koud water leggen. Hierdoor komt een groot deel van het zetmeel vrij en de frietjes zullen er krokanter door worden. Verwarm het vet of de olie in de frietpan tot 160°C. Doe een handvol aardappelen in de pan: zeker niet te veel frietjes ineens want dan koelt het vet te snel af. Enkele minuten laten bakken (4-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort aardappelen), regelmatig schudden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. Leg een stuk keukenpapier in een kom en laat de voorgebakken frieten erin uitzweten en afkoelen. Tenslotte het vet opwarmen tot 190°C en de friet nog enkele minuten bakken tot ze goudkleurig zijn. Op deze manier worden de frieten krokant aan de buitenkant en ’mals’ aan de binnenkant, zoals het hoort! Opdienen met een beetje zout en eventueel wat mayonaise(Zie Mayonaise van Francis). Belangrijke details: Snij de frieten niet te dun (zie verder). 1 cm vierkant is de juiste afmeting. Probeer ze ook zo ’balkvormig’ mogelijk te snijden: puntjes verbranden snel. Je zal natuurlijk meer aardappelen nodig hebben. Bak niet te veel frieten ineens: het vet zal te snel afkoelen en het resultaat is wakke en vette friet. Bak de eerste keer niet te lang: de frietjes mogen nauwelijks van kleur veranderen. Het deksel van je frietpot niet sluiten, alle moderne frietpotten met filters ten spijt.
Receptnummer: 1181 | Categorie: Aardappel | Soort gerecht: Vegetarisch | bereidingstijd: 15 min. | Meer recepten van: Francis
Opmerking:
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept