Nieuws   Zoeken 

Ingemaakte citroenen
Ingredienten: (4 pers.):
6 citroenen
250 gram zeezout (ongeveer)
1 kaneelstokje
2 laurierbladeren
20 zwarte peperkorrels
10 kruidnagels
Bereiding:
Steriliseer een 720 ml pot (dat is het standaardformaat voor groenten in pot).

Snijd de citroenen in 8 stukken.

Doe een bodempje zout op de bodem van de pot. Rangschik stukken citroen in een laag op de bodem en strooi per stuk een theelepeltje zout over de laag. Voeg een paar peperkorrels en wat kruidnagels toe.

Herhaal dit tot je halverwege de pot bent. Steek dan de laurierbladen en het kaneelstokje tegen de zijkant van de pot. (Gewoon, omdat dat leuker staat).

Vul de rest van de pot met citroen, zout, kruidnagels en peper, zoals eerder aangegeven.

Als het goed is, moet je flink duwen om alle stukken in de pot te krijgen; dat is een beetje afhankelijk van de grootte van de citroenen. Dit is goed, want je moet het sap een beetje uit de citroenen persen, zodat het goed kan mengen met het zout.

Sluit de pot af met de deksel.

Keer de pot de eerste paar dagen regelmatig, zodat het sap goed met het zout mengt. Zet de pot dan 6 weken weg.

Daarna zijn je ingemaakte citroenen klaar voor gebruik.
Receptnummer: 13890 | Categorie: Bijgerecht | Soort gerecht: Vegetarisch | bereidingstijd: 15 min. | Meer recepten van: Saskia
Opmerking:
Ingemaakte citroenen zijn een veelgebruikt ingredient in de Noord-Afrikaanse en Indische keuken.
Het meest gewaardeerd wordt de schil, die een heerlijke frisse citroenige smaak geeft aan vanalles, maar het sap en vruchtvlees zijn ook uitermate geschikt om kip, kalfsvlees, lamsvlees en vis in te marineren.
Stoof eens wat kippenpoten in yoghurt met wat uien, kerrie en kleingesneden ingemaakte citroen. Geen extra zout nodig, vanzelfsprekend.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept