Lydia's Tapas voor 15 personen
Ingredienten: (15 pers.):
Guacamole op tortillachips:
2 rijpe avocado’s
1 rode peper of jalapenopeper, fijngesneden
1 tomaat, ontveld, zaadjes verwijderd, in blokjes
1-2 el fijngesneden koriander
zout en peper
1-3 tl limoensap
ca 20 ronde tortillachips(AH)
10 reepjes gele paprika
10 reepjes rode paprika
1 grapefruit, partjes zonder vlies, in stukjes

Tomaten kaas spies:
cherrytomaatjes
mozzarella of blokjes feta
blaadjes basilicum
cocktailprikkertjes
olijfolie
peper en zout

Tapenade:
50 gr pijnboompitten
150 gr olijven
75 gr gedroogde tomaatjes
2 teentjes knoflook
4 blaadjes verse basilicum
± 2 eetl olijfolie (naargelang de smeerbaarheid)
(toast of stokbrood)

Omelet van courgette en paprika:
1 courgette
1 rode paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el olijfolie
Peper en zout
2 el fijngehakte peterselie
8 eieren
1/2 dl melk
30 gram boter

Mini courgette pizza's:
1 courgette
groene pesto/rode pesto/tomatenpuree
pijnboompitten/verse basilicumblaadjes/geraspte kaas/ Italiaanse kruiden

Mozzarella taartjes:
4 plakjes bladerdeeg
2 bolletjes mozzarella
4 eieren
4 zongedroogde tomaten
2 eetlepels basilicum

Pastasalade met basilicumolie:
400 gr farfalle(strikjespasta)
± 30 gr verse basilicum
1 teen knoflook, gepeld
6 eetl olijfolie, extra vierge
zout en peper
25 gr pijnboompitten
250 gr cherrytomaatjes
2 potten geroosterde paprika’s(à 295 gr)
1 blik artisjokken, uitgelekt(400 gr)
50 gr pittige kaas(bv Grano Padano)
75 gr rucola

Makreelsalade met bleekselderij:
200 gr makreelfilet
2 stengels bleekselderij
2-3 eetl mayonaise
3 eetl fijngesneden platte peterselie
3 eetl vers sinaasappelsap
zout & versgemalen peper
(stokbrood )

Krokante krieltjes:
250 gr gekookte krieltjes
2 eetlepels gesmolten boter
zout, peper
paprikapoeder
1eetlepel geraspte citroenschil

Gehaktballetjes in tomaten-courgettesaus:
Voor de gehaktballetjes:
500 gr gehakt
1 ei
paneermeel
peper & zout
paprikapoeder
1 eetl gehakte peterselie
boter
Voor de saus:
1 grote ui
1 knoflookteentje
1 blik gepelde tomaten of 4 verse tomaten
2 middelgrote courgettes
1 blokje kippenbouillon
1 pakje room
1 snufje komijn
peper
1 eetl gehakte dille

Gevulde perziken:
1 blik halve perziken
200 gr roompaté
peper & zout
enkele druppels Tabasco
paprikapoeder

Kruidige borrelnootjes:
2 eetl olijfolie
250 g ongezouten noten (amandelen, hazelnoten, cashewnoten)
1/4 theel gemalen komijn
1/4 theel chilipoeder
1/4 theel kerriepoeder
1 theel zout


Bereiding:
Guacamole op tortillachips voor 20 hapjes:
Prak het vruchtvlees van de avocado’s fijn en breng het met rode peper, tomaat, koriander en zout, peper en limoensap op smaak. Serveer een flinke lik guacamole op de chips, garneer met reepjes gele of rode paprika en een partje grapefruit.
De grapefruit kun je eventueel ook weglaten.
Tip: Ook leuk als voetbalhapje. Neem dan een oranje paprika in plaats van een rode.

Tomaten kaas spies:
Snij de mozzarella of feta in blokjes. Snij de tomaatjes door.
Maak de hapjes: een half tomaatje, een blaadje basilicum, een blokje mozzarella of feta, een blaadje basilicum en de tweede helft van het tomaatje op een prikkertje.
Druppel wat olijfolie over de hapjes en maal er wat peper en zout overheen.

Tapenade voor ruim 6 personen
De pijnboompitten roosteren.
De olijven pureren in de keukenmachine of met de staafmixer.
De gedroogde tomaten toevoegen tot er een gladde massa ontstaat.
Daarna de overige ingrediënten toevoegen tot een smeerbare massa.
Serveren op toast of stokbrood.

Omelet van courgette en paprika voor 8 personen Wij vonden het genoeg voor 16 hapjes.
Maak de courgette en paprika schoon en snijd deze in kleine blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in de koekenpan en bak in 5 minuten de ui, knoflook en paprika zachtjes. Voeg de courgette toe en bak de groenten nog 5 minuten. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Roer de peterselie erdoor. Doe het groentemengsel in een kom en laat het iets afkoelen. Klop in een kom de eieren los met de melk. Meng het groentemengsel door de eieren met melk.
Verhit de boter in dezelfde koekenpan en voeg het eimengsel toe. Bak de omelet met het deksel op de pan op een laag vuur in 10 minuten gaar.
Laat de omelet op een snijplank glijden en snijd hem in puntjes,vierkantjes of ruitjes. Serveer de kleine stukjes op een schaal met wat prikkers erin.

Mini courgette pizza's 1 courgette is voldoende voor 20 hapjes
Deze heerlijke mini courgette pizza’s met verschillende ingrediënten kun je helemaal aanpassen naar jouw smaak. Beleg de courgette pizza’s bv met pesto, geraspte kaas, salami of rode ui. Heerlijk ‘s avonds als snack, voorgerecht en ook handig als er onverwachte gasten over de vloer komen!

Verwarm de oven voor op de grillstand. Begin daarna met het snijden van de courgette in plakjes. Ongeveer 20 plakjes uit 1 courgette.
Beleg daarna de courgette met allerlei lekkere ingrediënten.
Wij deden op elk plakje half/half rode+groene pesto met geraspte kaas en pijnboompitten.
Andere variaties:
-een courgette pizza met rode pesto of tomatenpuree en geraspte kaas,
-een courgette pizza met groene pesto, pijnboompitten en Italiaanse kruiden,
-een courgette pizza met rode pesto en een blaadje basilicum.
Leg de mini courgette pizza’s ± 3-5 minuten in de oven onder de grill en klaar! (Of ± 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C)
Tip: leg de verse kruiden pas achteraf op de pizzaatjes omdat ze anders verbranden onder de grill!
Bronnen: http://www.lekkerensimpel.com/2012/04/05/mini-courgette-pizzas-een-heerlijke-gezonde-snack/ en
http://www.debakparade.blogspot.com/2012/04/courgette-pizza-hapjes.html

Mozzarella taartjes voor 16 stuks
Verwarm de oven voor op 200° C. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Snijd elk plakje bladerdeeg in vieren.
Doe in een kom de in kleine stukjes gesneden mozzarella. Voeg er de eieren, de fijngesneden zongedroogde tomaten en de fijngehakte basilicum aan toe. Meng dit goed door elkaar. Vet 16 ondiepe muffinvormpjes zorgvuldig in. Bekleed de vormpjes met het bladerdeeg en vul ze met het mozzarella mengsel. Zet de vormpjes ± 20 minuten in de voorverwarmde oven.
(Oorspronkelijk is het een voorgerecht met hele plakjes bladerdeeg in kleine eenpersoons ovenschaaltjes)

Pastasalade met basilicumolie voor 8 personen Wij vonden het genoeg voor 16 personen vegetarisch
Kook de farfalle in een ruime pan met kokend water met wat zout in beetgaar.
Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
Pureer in een hoge kom de basilicum met de knoflook en olie met de staafmixer tot een fijne dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Snijd de cherrytomaatjes doormidden, snijd de paprika in dunne repen en de artisjokken elk in 4 partjes.
Meng in een grote schaal de farfalle met de basilicumolie, pijnboompitten, tomaatjes, paprika en artisjokharten.
Breng de salade op smaak met peper en zout en bewaar hem in de koelkast.
Rasp de kaas. Meng de rucola en de kaas door elkaar en zet apart in de koelkast. Meng vlak voor het serveren de rucola en de kaas door de salade.

Makreelsalade met bleekselderij voor 15 personen 2x recept nemen
Maak de makreelfilet los met een vork. Snijd de bleekselderij heel fijn.
Meng de vis met de bleekselderij, mayonaise, peterselie en sinaasappelsap.
Breng op smaak met zout & peper. Serveer op geroosterd stokbrood.

Krokante krieltjes voor 15 personen 2x recept nemen
Meng 250 g gekookte krieltjes met 2 eetlepels gesmolten boter. Meng zout, peper, paprikapoeder en 1 eetlepel geraspte citroenschil en strooi dit erover. Bak 10 min. in een voorverwarmde oven op 200°C.

Gehaktballetjes in tomaten-courgettesaus
Voor de gehaktballetjes: 1,5x recept voor 15 personen
Voor de saus: saus 2x recept voor 15 personen
De ingrediënten voor het gehakt allemaal samen mengen.
Balletjes van ongeveer 15 à 20 gram van draaien en opbraden ± 30 minuten.
Voor de saus:
De ui in ringen snijden en de knoflook fijn snijden en in de boter fruiten.
De courgettes goed afspoelen, in de lente doormidden snijden en in halve dunne schijfjes of blokjes snijden.
De courgettes en de in stukken gesneden tomaat bij de ui voegen.
Kruiden met het bouillonblokje, komijn en peper en ± 15 min. afgedekt laten sudderen. Room en dille toevoegen. De saus en de gehaktballetjes mengen.
Tip: deze saus kan ook bij kipfilet

Gevulde perziken
Laat de perziken uitlekken, vang het sap op.
Meng de paté met enkele eetlepels sap, peper & zout en Tabasco tot een smeuïge massa. Vul hiermee een spuitzak.
Snijd de perziken aan de onderkant evt. een beetje vlakker en vul ze met het patémengsel. Bestrooi evt. met paprikapoeder.
Wij sneden de gevulde perziken in vieren, dan is 1x het recept voldoende voor 20-24 hapjes.

Kruidige borrelnootjes voor 15 personen
Verhit de olijfolie in de braadslede. Roer er van het vuur af de noten door en komijn, chilipoeder, kerriepoeder en zout. Schud alles goed door elkaar. Rooster de noten in 15-20 min. goudgeel in een voorverwarmde oven op 180°C. Schep ze regelmatig om en let op dat ze niet te donker worden, want dan worden ze bitter. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een goed gesloten trommel.
Receptnummer: 13914 | Categorie: Uitzoeken | Soort gerecht: Uitzoeken | bereidingstijd: 90 min. | Meer recepten van: lydia
Opmerking:
Tip: laat bij de bakker of supermarkt een wit en/of bruin stokbrood snijden. Zo heb je mooie gelijke plakjes voor allerlei smeerseltjes.
Leuk om dit met een groep samen te maken. Dan kost het ongeveer 1,5-2 uur om alles klaar te maken.

Op het snelklaar forum kun je lezen uit welke bron elk gerecht afkomstig is:
http://www.snelklaar.nl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=36295#36295

Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept