Hertveldt's gehaktballen op zijn Vlaams met preistoemp (goede boerenkost)
Ingredienten: (6 pers.):
1 kg gehakt
2 uien
4 sneden oudbakken brood
peper
zout
2 eieren
aarappelen
prei
melk
muskaatnoot
boter of olijfolie
Bereiding:
Doe het gehakt in een kom. Snipper de uien. Ontdoe het brood van de korsten en verkruimel het. Scheidt de eigelen van het eiwit. Voeg de uisnippers, het brood en de eigelen toe aan het gehakt. Alles goed mengen en grote ballen rollen.
Bak de ballen in olijfolie of boter tot ze een mooi bruin korstje krijgen. Voeg een beetje water toe en laat zachtjes pruttelen.
Kuis ondertussen de prei en snij in stukjes. Laat koken in water tot het gaar is. Schil en kook de aardappelen. Als ze gaar zijn, puree van maken. Voor de liefhebbers, voeg een eigeel of twee toe. Ook peper, zout en muskaatnoot. Maak de puree glad met een weinig melk. Voeg de prei toe en roer om.
Serveer de gehaktbal samen met de preistoemp. Doe een beetje water bij de jus en bind met maiszetmeel. Breng op smaak.
Een boerengerecht die er best wezen mag. Smakelijk.
Receptnummer: 2829 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 40 min. | Meer recepten van: Hertveldt Gentil
Opmerking:
Wortel, broccoli, kool, enz... kunnen ook gebruikt worden.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept