Nieuws   Zoeken 

Marianne's Weipoortse erwtensoep
Ingredienten: (10 pers.):
1 kilo spliterwten (2 pakken)
2 1/2 liter water
1 varkenspoot of hamschijf (800 gram)
4 magere speklapjes of zuurkoolspek (500 gram)
2 varkenskrabbetjes of -ribbetjes (300 gram)
2 schouderkarbonades (300 gram)
3 stukken ossenstraat of runderpoulet (400 gram)
peper
zout
8 tenen knoflook
4 grote uien
50 gram boter of margarine
2 eetlepels olie
water
4 blaadjes laurier
4 stukjes foelie
1 knolselderij met loof
6 tot 8 aardappelen
1 dikke prei
2 zakjes grove boerensoepgroente (800 gram)
(eventueel 1 pastinaak)
1 flinke scheut Ketjap Asin
4 grote boullionblokjes (tuinkruiden)
3 kleine maggiblokjes
1 eetlepel bonenkruid
1 eetlepel thijm
1 eetlepel dragon
1 hele rookworst
Bereiding:
Zet de erwten met 2 1/2 liter water in een grote pan in de week (minimaal 1/2 dag). Wrijf het vlees in met peper en zout. Smelt de boter en de olie in een grote braadpan of wok. Fruit de zeer fijngehakte of uitgeperste knoflook in het hete vet. Bak vervolgens al het vlees rondom bruin en fruit de grof gesneden uien mee als het vlees bijna bruin is. Laat alles even doorbakken. Doe het vlees over in een grote (soep)pan en voeg zoveel water toe tot het vlees net onder staat. Breng dit aan de kook. Voeg laurier en foelie toe en laat het pruttelen tot het vlees van de botten valt. Breng ook de erwten aan de kook en laat deze op een zacht vuur pruttelen totdat ze uit elkaar vallen. Wel regelmatig blijven roeren om aanzetten te voorkomen. Schil en snij ondertussen de knolselderij in blokjes. Voeg de gewassen blokjes knolselderij toe aan de geweekte erwten en laat ze meegaren. Was het loof en hak het in grove stukken en voeg dit bij de soepgroente. Schil en snij de aardappelen in blokjes. Voeg de blokjes aardappelen ook toe aan de geweekte erwten. Snij de prei in ringen en voeg dit ook bij de soepgroente. Was de soepgroente goed uit. Ondertussen moet het vlees gaar genoeg zijn. Schep het vlees uit de boullion en verwijder alle botten. Snij het vlees en spek in dobbelsteentjes. Giet de boullion en erwtenmassa in een hele grote pan. Doe het vlees er weer bij. Voeg de gewassen en uitgelekte prei, soepgroente en selderijloof toe. Breng het geheel aan de kook en voeg de boullion- en maggiblokjes toe. Breng de soep op smaak met Ketjap Asin, bonenkruid, thijm en dragon. Voeg als laatste de in stukjes gesneden rookworst toe.
Receptnummer: 6515 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 120 min. | Meer recepten van: Marianne
Opmerking:
TIP: Blijf roeren en laat het niet aanbranden, dan is al je werk voor niets geweest. Eet smakelijk!
Heerlijk op een gure winterdag met grove bruine boterhammen. PS. De soep is de volgende dag nog lekkerder... Is het teveel, maak dan porties van de overgebleven soep en vries deze in.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept