Ingredienten: (4 pers.):
pak spliterwten
1 pond mager varkensvlees
1 pond uien
1 pond gesneden prei
selderij van silvo
rookworst 2 a 3 stuks
zout, peper, maggi
2 bouillonzakjes groentesoep
ongeveer een pond geschilde aardappelen | Bereiding:
Zet in een laag water het varkensvlees in blokjes op en laat het tegen de kook aankomen, vervolgens haal je het schuim/vet van het water af met schuimspaan of keukenpapier. Voeg nu de spliterwten toe, de uien in kleine stukjes en de prei in ringen en hang de bouillonzakjes erin. Nu verder niets doen en het geheel ongeveer twee tot 4 uur laten pruttelen en absoluut niet roeren!! Af en toe kijken of er wat water bij moet. De aardappelen koken en fijn stampen en de rookworst in plakjes/dobbelstenen snijden. Een klein half uurtje voordat de soep opgediend word, de aardappelen erdoor heen roeren, dat is om te binden, de worst er doorheen doen, zakjes bouillon eruit halen en de soep op smaak brengen met kruiden. Nu mag je pas roeren! voor het opdienen de selderij erdoorheen doen voor het spikkeltjes effect. Eet smakelijk! |