Ingredienten: (6 pers.):
1/2 teentje knoflook, uitgeperst
flink bosje peterselie
tien grote basilicumblaadjes
flinke scheut olijfolie
ongeveer 12 groene olijven
1/2 limoentje
scheutje (frambozen)azijn
pijnboompitten
pompoenpitten (samen een handje pitten)
een stukje Parmezaanse kaas, geraspt, heel fijn
zout en peper | Bereiding:
Maal de peterselie, de basilicum en wat olie met een staafmixer tot een gladde groene massa. Voeg de olijven toe en vermaal ook die met de staafmixer. Doe nu het mengsel in een kom. Knijp een half limoentje boven het mengsel uit en voeg een scheutje azijn toe. Voeg een half teentje geperste knoflook toe. Roer de pesto om. Het lekkerst is het om het mengsel eerst een paar uur te laten staan om de smaak overal goed in te laten trekken, maar nodig is het niet. Maal in een vijzel de pijnboom-en pompoenpitten tot een grove brokkelige massa en meng die door de pesto. Roer nu de kaas er doorheen, zoveel als nodig is om een kleverig samenhangend mengsel te krijgen. Als de pesto te dik wordt, maar voor de smaak nog wel wat kaas nodig heeft, voeg dan eerst nog wat olie toe. Breng de pesto op smaak met wat zout en peper. |