Minke's witlofschotel met katenspek en tomatensaus
Ingredienten: (4 pers.):
1 kg aardappelen
8 struikjes witlof
1 ui
2 el olijfolie
2 teentjes knoflook
2 dl gezeefde tomaten (pakje 5 dl)
1/2 dl droge witte wijn
1 el vloeibare honing
peper, 1,5 dl melk
evt. 25 g boter of margarine
16 plakjes katenspek
150 g geraspte (oude) kaas
boter of olie om in te vetten
lage ovenschaal, inhoud ca. 2 l
Bereiding:
Ovenschaal invetten. Oven voorverwarmen op 200 gr.C/gasoven stand 4. Aardappels schillen en in +/- 20 min. gaarkoken, afgieten, melk en evt. boter en zout toevoegen en tot puree stampen. Tegelijkertijd lofstronkjes wassen en in +/- 10 min. gaarkoken en afgieten. Saus maken terwijl de aardappelen en lof koken: in koekenpan olie verhitten, ui pellen en snipperen, knoflookteentjes uitpersen. Ui ca. 3 min. zachtjes fruiten en knoflook toevoegen. Toevoegen: gezeefde tomaten, wijn, tijm en honing. Saus 1 min. zachtjes laten koken. Op smaak brengen met peper en zout. Puree over bodem van ovenschaal verdelen. Lofstruikjes in 2 plakjes katenspek wikkelen en naast elkaar op puree leggen. Tomatensaus erover schenken. Bestrooien met kaas. Schotel in midden van oven in ca. 15 min. warm laten worden.
Receptnummer: 6465 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 35 min.
Opmerking:
Handig recept omdat het helemaal van tevoren is klaar te maken; het hoeft alleen nog maar een kwartiertje in de oven. Als je witlof eens anders wilt proeven (en als je er niet echt gek op bent), moet je dit echt proberen!
Tip: Halverwege de kooktijd van de aardappelen pas de oven aanzetten. De hoeveelheden zijn gemakkelijk aan te passen aan minder of meer eters.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op https://www.snelklaar.nl