Ingredienten: (8 pers.):
Deeg:
300 gram bloem
180 gram boter
200 a 250 gram appelstroop (van de reformwinkel zonder toegevoegde suikers)
1 losgeklopt ei
gerapste schil van een halve citroen
appeldiksap
zout
vulling:
600 gram vaste zure appels (gewicht is genomen na het schillen)
100 gram stroop
kaneel
paneermeel
rozijnen
walnoten
| Bereiding:
Doe de bloem, de boter (eventueel gesmolten), de stroop, de helft van het ei, de citroenschil en het zout in een kom. Indien niet gesmolten de boter in stukjes snijden. Kneed alles door elkaar met een scheut diksap tot een soepele deegbal. Beboter de springvorm. Druk 2/3 van het deeg gelijkmatig op de bodem en langs de wand van de vorm uit. Strooi paneermeel op de bodem. Schil de appelen en snijd ze in dunne plakjes. Meng de appels, de rozijnen, walnoten, stroop en kaneel goed door elkaar en verdeel het in de vorm. Rol de rest van het deeg uit (op bloem) en snijd er smalle repen van. Leg de helft ervan evenwijdig over de taart en de andere helft er dwars overheen. Druk de uiteinden van de repen in het deeg aan de rand vast. Bestrijk het geheel met het overgebleven ei. Verwarm de over 10 minuten voor op 180 a 200 graden. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 50 minuten. |