Ingredienten: (4 pers.):
400 gr. bloem
4 1/2 dl. lauwe melk
30 gr. gist
200 gr. krenten, rozijnen en sucade
2 eieren
wat zout
20 gr. reuzel of rundvet, (ja, het is een ouderwets recept,
dus ouderwetse ingrediƫnten)
| Bereiding:
Meng de bloem met zoveel lauwe melk aan, dat het meel niet meer stuift. Maak een glad beslag zonder klontjes. Voeg de overige melk, het zout, de gewassen krenten, rozijnen en de sucade en de met lauwe melk aangemaakte gist en de geklopte eieren bij. Laat het beslag op een lauw/warme plaats, afgedekt 3 kwartier tot 1 uur rijzen. Laat in een ijzeren pannetje (wie heeft zoiets nog?), de reuzel of het rundvet smelten en vet de zijkanten er mee in. Doe het beslag er in en laat de broeder in een matig warme oven, lichtbruin en gaar worden, ong. 1 uur. Leg er zonodig een deksel op. Contoleer of hij gaar is door er met een breinaald of satestokje in te prikken. Opdienen met boter en suiker of stroop. |