Nieuws   Zoeken 

Hanneke's spekkoek voor Lydia
Ingredienten: (10 pers.):
100 gr. bloem
7 grote eieren of 10 kleine
500 gr. boter
250 gr. basterd- of poedersuiker
10 theel. kaneel
5 theel. gemalen anijs
3 theel. gemalen nootmuskaat
3 theel. gemalen kardamom
3 theel. kruidnagelpoeder
2 eetl. koffieroom
zaadjes geschraapt uit 1 stokje vanille
zout
Bereiding:
Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa. Scheid de eieren in dooiers en eiwitten. Klop de dooiers schuimig met de rest van de suiker en klop daarna het eiwit stijf. Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eierdooiers. Zeef er de bloem en het zout doorheen en schep het met de melk nogmaals goed om en om. Verdeel dit beslag over twee kommen in gelijke delen. Voeg aan één kom de kruiden toe. Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel. Boter een springvorm van 27 cm. doorsnee goed in. Schep hierin een dun laagje van het lichtgele beslag. Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op zijn hoogste stand moet worden ingesteld. Als het beslag gaar is (wat na enkele minuten het geval is), wordt eenzelfde laagje van het "bruine" beslag op de gare laag aangebracht. Deze handeling herhalen tot het beslag op is. Nadat er 5 á 6 laagjes zijn aangebracht moet het rooster met de springvorm een richel lager in de oven gezet worden. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.
Receptnummer: 6518 | Categorie: Gebak | Soort gerecht: Uitzoeken | bereidingstijd: 60 min. | Meer recepten van: Hanneke
Opmerking:
Dit recept komt uit het Groot Indonesisch Kookboek van Bep Vuyk. Ik heb de koek al een aantal keren gemaakt en kan hem aan bevelen! Zorg wel dat je ruim de tijd hebt als je aan het bakken slaat: je moet er constant bij blijven! Ik heb geen idee hoe lang ik er mee bezig ben maar raad je aan er voor de zekerheid minstens 1 uur voor uit te trekken
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept