Nieuws   Zoeken 

José's gevulde kalkoen
Ingredienten: (6 pers.):
1 kalkoen van 3 kg
zout en peper
50 gram boter
1 ui
1 kleine winterwortel
125 gram niet te dun gesneden spek,
1 liter bouillon van
2 bouillonblokjes
7/8 liter droge witte wijn

Vulling:
blik champignons uitgelekt
50 gram doorregen spek
2 uien
peterselie
250 gram (varkens-)
saucijsjesvlees
zout
witte peper
zakje kerriesaus
zakje jus met uitjes
(klaarmaken volgens de
aanwijzingen op de
verpakkingen).
Bereiding:
Droog de kalkoen met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Snijd de champignons in dunne plakjes en de uien en het spek in blokjes. Bak de blokjes spek in een pannetje. Voeg er de uitjes aan toe en laat deze in 3 minuten glazig worden. Voeg de plakjes champignons toe en laat deze 3 minuten doorwarmen. Voeg er de peterselie aan toe. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen. Doe de peper, het zout (naar smaak) en het saucijsjesvlees erbij. Roer alles goed door elkaar en vul de kalkoen met deze vulling. Steek de openingen dicht met houten prikkers. Je hebt hooguit 3 cocktailprikkers nodig. Smelt de boter in een braadslee en leg hier de gevulde kalkoen in. Leg de plakken spek op de borst. (helemaal bedekken). Snijd de wortel en de ui klein en leg dit in de braadslede naast de kalkoen. Dek de slede af met aluminiumfolie en schuif deze 180 minuten onderin een voorverwarmde oven op 200 C (gasstand 6). Neem zo nu en dan het folie er even af om het vlees met braadvocht te overgieten. Giet er na de eerste 10 minuten de hete bouillon bij en de witte wijn bij. Neem een half uur voor het einde van de braadtijd de folie en de plakken spek weg, zodat het vlees nog mooi bruin kan kleuren en. Neem de kalkoen uit de oven en leg hem op een schaal. Dek het vlees af met folie, zodat het warm blijft. Serveren met kerriesaus en de jus. Heerlijk met stoofpeertjes en gebakken krieltjes. Als je kalkoen lichter of zwaarder is houd dan per kg (gevuld gewicht) 1 uur tijd in de oven aan.
Receptnummer: 7623 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 195 min.
Opmerking:
Eigenlijk hoort dit recept qua tijd niet op de snelklaarsite. Maar met Kerstmis op komst leek dit traditionele recept wel erg lekker. De voorbereiding duurt een kwartier. Daarna gaat het in de oven en kun jij lekker gaan borrelen met je gasten.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept