Nieuws   Zoeken 

Ria's cider-glazed apricot ham with raisin sauce
Ingredienten: (20 pers.):
1 panklare beenham van 6 1/2 - 7 kilo
35 hele kruidnagels
3 eetlepels abrikozenmarmelade
3 eetlepels dijon mosterd
225 gram gele basterdsuiker
1 liter cider of meer
450 gram gedroogde abrikozen
100 gram banke rozijnen
snufje zout
1 kaneelstokje 7 cm
1 1/2 eetlepel maïzena
3 eetlepels water
Bereiding:
verwarm de oven voor op 180° C. snijd voorzichtig het zwoerd en overtollig van van de ham, maar snijd niet van het vlees. snijd een ruitvormig patroon in de ham. leg de ham in een ovenschaal. houd 8 kruidnagels apart en prik de oveige in de kruispunten van de ruiten. verwarm de marmelade in een steelpan op laag vuur. bestrijk de ham met de mosterd. strooi 180 gram basterdsuiker over de ham en duw het laagje aan met de handen. giet 5 dl cider in de ovenschaal en braad de ham 45 minuten in de oven; bedruip hem geregeld. leg de abrkozen in het vocht en braad de ham nog 45 minuten tot hij glanzend bruin is. verhit ondertussen 5 dl cider (of meer) au bain marie met 45 gram basterdsuiker, 100 gram rozijnen en wat zout. na circa 10 minuten is de suiker opgelost en de saus heet. doe het kaneelstokje en de kruidnagels in een stukje neteldoek en bind het dicht. maak in een kommetje een papje van maïzena en water. klop dit door het cidermengsel. voeg het kruidenbuiltje toe en kook de saus onder af en toe roeren 20 minuten zachtjes door tot hij is ingedikt. haal de gebraden ham uit de oven en leg hem op een schaal. leg op elk ruitje een abrikoos met een prikker. schep voorzichtig het vet van de jus over de ham. haal het kruidenbuiltje uit de rozijnensaus en doe de saus in een kom.
Receptnummer: 7693 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 120 min.
Opmerking:
dit recept is voor 20 - 25 personen, alleen kon dat niet in het hokje van het aantal personen.
Dit recept komt uit een Amerikaans kookboek en ik hoop dat het in de smaak valt.
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept