Ingredienten: (25 pers.):
1 boerenham van 6,30 kilo, 3 maanden gerijpt
3-4 eetlepels dijonmosterd
90 gram donkere basterdsuiker
3,75 - 5 dl appelsap | Bereiding:
haal de ham uit de verpakking en boen hem af onder koud stromend water, gebruik een harde borstel om de schimmel te verwijderen (sorry, dit is echt zo). week de ham 48 uur in koud water en ververs het water 2 keer. laat de ham uitlekken. breng in een diepe met daarin de ham aan de kook. kook de ham op middelhoog vuur circa 3 1/2 uur, 16-18 minuten per pond. giet er water bij zodra de ham niet helemaal meer onder staat. controleer de temperatuur met een vleesthermometer in het dikste deel van de ham: tot 60° als de ham sappig moet blijven en tot 70° als u hem wat droger wilt. laat de ham afkoelen tot kamertemperatuur en verwaijder vel en overtollig vet. verwarm de oven voor op 180°. leg de ham in een ovenschaal en bestrijk hem met mosterd. bestrooi hem met basterdsuiker en druk de suiker aan met uw handen. giet het appelsap in de schaal. braad de ham 45 minuten in de oven, vaak bedruipen. snijd de ham voor het opdienen in flinterdunne plakken. |