Ingredienten: (4 pers.):
pakje (wijn)zuurkool
stukje mager rookspek
4 sjalotten
2 rode pepers (met of zonder zaadjes, afhankelijk van de smaak. Met zaadjes wordt het heel heet!)
1-2 tenen knoflook
stukje verse gember (evt 6 gembernootjes uit potje)
1 wijnglas droge witte wijn
4 eetlepels gembersiroop
125 ml crème fraîche.
| Bereiding:
Snij rookspek in plakken en verwijder het (meeste) vet. Snij dan in kleine blokjes/reepjes. Neem een liefst gietijzeren diepe pan en bak het spek zachtjes aan in 4 eetlepels olijfolie. Voeg de fijngesnipperde sjalotten toe, zet het vuur wat hoger en laat lichtbruin kleuren. Knoflook u.d.kn., fijngesneden gember en rode peper toevoegen en heel even mee laten fruiten. Blus af met de wijn en een scheutje gembersiroop Voeg de zuurkool toe en werk alles goed door elkaar. Laat het geheel nog zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg aan het einde de crème fraîche toe. Nog even laten doorwarmen. Serveren met vastkokende aardappelen (voor wie op de lijn let) of aardappelpuree. Een ambachtelijke rookworst naar eigen smaak is er heerlijk bij. |