Nieuws   Zoeken 

Sandra's römertopfgerecht-zuurkoolsoep met witte bonen
Ingredienten: (5 pers.):
500 gram aardappels
2 grote uien
500 gram zuurkool
375 gram magere rookworst (dat is een rookworst van normale grootte en een kleine van 200 gram die per 2 van 100 gram verpakt zitten)
1 liter water
2 blokjes bouillon (voor 1 liter): runder, groente of tomatenbouillon
1 grote pot witte bonen in tomatensaus
300 gram soepgroente
Bereiding:
Zet de romertopf in de gootsteen met koud water. Zowel de deksel als de bak moeten onder water staan (zorg in ieder geval dat er water in staat). Schil de aardappels en pel de uien. Snijd alles: de rookworst in plakken, de zuurkool een paar keer door, de aardappels in blokken en de uien in kwartringen. Wanneer de onderkant van de romertopf 20 minuten geweekt heeft, kan deze uit het water gehaald worden: zet het op een 2x dubbelgevouwen theedoek neer. Leg alles in laagjes in de romertopf. Snijd vervolgens de bouillonblokjes in kleine stukjes en verdeel deze over het gerecht. Doe er nu de liter water in, maar zorg ervoor dat je minimaal 2 centimeter onder de rand van de romertopf blijft! Past het niet, gewoon wat minder water erin doen. Er komt nog genoeg vocht vrij. Nu kan de deksel erop en gaat het geheel nat de koude oven in. Zet de oven op 200 graden (hete lucht oven 180 graden) en 1 uur en 10 minuten. Na dze tijd de romertopf uit de oven pakken en op de 2x dubbelgevouwen theedoek leggen. Haal de deksel eraf (pas op: hete stoom!) en leg deze NIET op een koude ondergrond (maar bijvoorbeeld even terug in de oven). Roer de soepgroente en de witte bonen in tomatensaus door de bovenste laag van het gerecht. Let op: wanneer het vocht hoger staat dan 2 centimeter onder de rand, haal er dan vocht uit totdat het weer minimaal 2 centimeter onder de rand staat. Zet het geheel (met deksel) nog een kwartier terug in de oven. Zorg ervoor dat wanneer je de romertopf uit een warme oven haalt, je deze nooit op een koude ondergrond zet: dan barst hij.
Receptnummer: 9508 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees | bereidingstijd: 110 min.
Opmerking:
Voorbereidingstijd is ongeveer 25 minuten (de romertopf in het water leggen en intussen de benodigde ingredienten snijden). Daarna staat de romertopf nog 85 minuten in de oven. Je kunt het voorbereidingswerk ook ‘s ochtend vroeg doen (niet langer vantevoren) als je de natte romertopf met het gerecht in een natte theedoek in de koelkast zet.
Dit gerecht komt uit het boek: Römertopf, gezond en lekker koken en is laatst door mij uitgetest en akkoord bevonden!
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept