Nieuws   Zoeken 

Anouk's Tunesische CousCousschotel met zoete zalm
Ingredienten: (2 pers.):
Voor de zalm:
2 mootjes zalm
(uit de diepvries, wel ontdooit)
Koffiemelk (evt cupjes)
Honing
Kaneel
Paprikapoeder
Zwarte peper
Limoensap
Vloeibare boter
Jeneverbesjes

Voor de CousCousschotel:
1/2 pak tunesische CousCous
1 ui
1 blikje ananasstukjes
1 paprika
1 sinasappel
Paprikapoeder
Zwarte peper
Honing
evt olijven
Evt Sesamzaadjes


Zilverpapier
Stoompan of Oven
Bereiding:
De zalm eerst laten ontdooien en dan als eerste bereiden: Zet vast de stoompan aan of verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. Het makkelijkste is de saus per visje te maken: Meng hiervoor 1 scheutje koffiemelk (een van die cupjes is precies genoeg voor 1 zalm) met de boter, een flinke snuf kaneel, paprikapoeder en peper. Doe er wat limoen of citroensap doorheen. Doe daarna 2 flinke theelepes honging door het mengsel. Goed roeren, tot het een bruinig glad mengsel is en de honing goed verdeeld is. Doe er nog twee jeneverbesjes in en nog even goed roeren, zodat de smaak van de jeneverbesjes vast een beetje loskomt. Leg de zalm in zilverpapier en vouw dit netjes dich zodat er een soort bakje ontstaat. Giet hierbij het bovenstaande mengsel, zorg ervoor dat het een beetje netjes verdeeld is over de zalm. Vouw het zilverpapier verder dicht en zet de zalm in de stoompan of in een schaal in de oven. Herhaal dit voor de andere zalm. Ik doe dit zelf altijd ongeveer 25 minuten in de stoompan, maar de kooktijd kan erg verschillen. Zorg er dus voor dat je het zilverpapier af en toe van boven even kan openvouwen om te kijken of de zalm al gaar is. De CousCous: Bereid de couscous zoals op de verpakking staat. Dit duurt maar 5 minuten, dus doe eht iet te vroeg, anders is de couscous al weer lauw als je 'm gebruikt. Snij de ui in ringen en de paprika en champignons in stukjes. Als je olijven lekker vind, kun je deze er ook bij doen (in stukjes). Bak deze even lekker aan in de pan en gooi dan de stukjes ananans en sinasappel erbij. Let erop dat er niet teveel kookvocht verzameld, het is lekkerder als het even is aangebakken, niet gekookt. Als dit eventjes goed gebakken heeft kun je er veel paprikpoeder overheen doen en een flinke snuf zwarte peper. Doe als laatste nog 4 theelepels honing in de pan en roer alles nog eens goed door. Dit alles is goed te doen in ongeveer 10 minuutjes, exclusief snijden van groenten. Serveer de couscous met het groente/fruitmengsel ernaast en leg de zalm er netjes bij. Het vocht dat in het zilverpapier zit van de zalm kan over de couscous gegoten worden. esamzaadjes over het geheel maakt het allemaal erg feestelijk.
Receptnummer: 10544 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vis | bereidingstijd: 30 min.
Opmerking:
Voordeel: het is lekker, anders en helemaal niet duur! (mits je de kruiden e.d. toch al in huis hebt)
Tja, of het echt tunesisch is weet ik niet, maar ik kwam op dit recept door de tunesische couscous, dus vandaar de naam. Het is een vrij zoet gerecht, zeker de zalm en daar moet je van houden. Evt kun je met minder honing en kaneel het geheel minder zoet maken. Veel eetplezier!
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept