Nieuws   Zoeken 

Saskia's chutney van fruit, universeel recept
Ingredienten: (12 pers.):
Voor een ruime liter:
700 gram vers fruit in stukken
300 gram gedroogd fruit in stukken
400 gram ui in grove snippers (2 flinke uien)
5-10 tenen knoflook (1-3 eetlepels voorgehakt)
50 gram verse gember
40 gram mosterdzaad
1 theelepel curriepasta OF 5 pepers OF 1 eetlepel cayenne
50-100 gram suiker
250 ml azijn
1 dl water
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel vers geschaafde nootmuskaat
1 theelepel piment
1 theelepel kaneel
Bereiding:
Snijd het fruit en de ui in stukjes van het formaat dat je in het eindproduct nog wel tegen wilt komen. Breng aan de kook met alle ingredienten. Zodra het kookt het hittebron heel laag zetten en heel rustig laten pruttelen onder af en toe roeren. De hoeveelheid suiker hangt af van de keuze van het fruit, minder zoet fruit (abrikozen, citroenen) hebben wat meer suiker nodig en zoet fruit (pruimen, zoete peren) wat minder. Laat ongeveer anderhalf tot 2 uur pruttelen zodat alles goed doortrokken is maar nog niet tot moes is gekookt. Als het te droog dreigt te worden nog wat water (maar b. V. Whisky kan ook) toevoegen, als het te nat blijft de deksel er af halen en wat in laten koken. Niet af laten koelen, zodra het goed is, schep je het in goed heet schoongemaakte glazen potten en doe je meteen de deksel erop. Zodra je een pot aanbreekt, deze bewaren in de koelkast. Deze is ook dan nog heel lang houdbaar (echt maanden).
Receptnummer: 12019 | Categorie: Sauzen | Soort gerecht: Uitzoeken | bereidingstijd: 120 min.
Opmerking:
Lekker op allerlei soorten vlees, sandwiches met ham, kaas, hamburgers, bij bruine bonen met spek, gourmet, fondue, enz. Mijn laatste variatie bevatte 1 grote appel, 3 kleine peren, 1 kleine mango, 1 ons rozijnen, 75g gedroogde pruimen, 75 gram dadels, 50 gram gedroogde abrikoos, maar je kunt ook denken aan cranberries, verse pruimen, sinaasappel, bramen, mandarijn, ananas, meloen, enz.
Niet heel snel klaar, maar als je het eenmaal hebt is het wel snel gepakt :-)
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept