Giuli's abrikozenrijst
Ingredienten: (2 pers.):
600 gr. rijpe abrikozen
100 gr. suiker
sap en geraspte schil van 1/2 citroen
3 dl melk
merg van 1/2 vanillestokje
1/4 tl zout
100 gr. paprijst
100 gr. makronen
4 cl apricot brandy
40 gr. boter
2 eidooiers
2 eiwitten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180ºC. Ontvel de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Kraak 4 abrikoospitten en neem het 'nootje' uit. Meng de abrikozen in een pan met 60 gr. suiker, het citroenraspsel, citroensap en de 'nootjes'. Laat 5 min zachtjes koken en verwijder dan de 'nootjes'. Doe de vruchten over in een zeef en vang het sap op. Breng de melk met het sap, het vanillemerg en het zout aan de kook. Strooi er al roerend de rijst in, laat op een zeer laag vuur 20 tot 30 min wellen en roer af en toe door. Neem van het vuur en laat afkoelen. Verbrokkel de makronen, doe ze over in een kom, schenk er de apricot brandy over, meng goed en laat 10 min intrekken. Roer in een kom de boter met 20 gr. suiker schuimig, voeg één voor één de eidooiers aan toe, meng elke dooier voorzichtig door en meng het dooier-botermengsel dan door de afgekoelde rijst. Klop de eiwitten zeer stijf, waarbij je geleidelijk de resterende suiker bij strooit en spatel het eiwit voorzichtig door het rijstmengsel. Vet een ovenschaal met boter in, vul de schaal de makronen en daarover de abrikozen en dan de rijstmassa en strijk het oppervlak glad. Bak in het midden van de oven in 30 min gaar.
Receptnummer: 2505 | Categorie: Gebak | Soort gerecht: Uitzoeken | bereidingstijd: 80 min. | Meer recepten van: Giuli
Opmerking:
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op https://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept