Diana's tip: snel deeg rijzen in de magnetron
Ingredienten: (10 pers.):
gistdeeg, bijvoorbeeld voor brood
Bereiding:
Dit is geen recept. Het is een tip, die ik ooit uit een tijdschrift heb gehaald en waar ik al heel veel plezier van heb gehad. Wilde ik jullie niet onthouden. Je kunt de rijstijd van brooddeeg (of elk ander gistdeeg!) enorm bekorten door het rijsproces in de magnetron op gang te brengen. Leg het geknede deeg in een magnetronbestendige schaal en dek deze af met een magnetrondeksel of- folie. Verwarm het deeg nu ca. 4 5 minuten op 100 Watt. De temperatuur in het brood loopt in deze tijd op tot zo'n 25 30 graden Celsius. Bij deze temperatuur kunnen de gistcellen zich snel ontwikkelen, waardoor de rijstijd tot ongeveer de helft van de normale rijstijd wordt teruggebracht. In de combinatiemagnetron of in de gewone oven kun je het deeg na het op gang brengen van het rijsproces bij 40 graden Celsius verder laten uitrijzen. Meestal duurt het ongeveer een uur tot het deeg in volume is verdubbeld, met behulp van de magnetron maar een half uur! Voor het bakken van brood is de magnetron niet geschikt, de combinatiemagnetron wel! Daarin bak je in ca. 20 30 minuten een lekker luchtig en mooi goudbruin, knapperig brood. Gebruik een magnetronbestendige vorm. Bijvoorbeeld een cakevorm. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Schuif de vorm met gerezen deeg in de warme combinatiemagnetron en schakel de magnetron in op ca. 120 Watt. Op een hoge stand droogt het brood te snel uit. Houd een baktijd van ca. 15 tot 20 minuten aan voor een brood van 500g bloem. Je hebt kans dat het brood dan wel al gaar is (het klinkt hol als je erop klopt!), maar nog niet bruin. Laat het brood dan nog even (5 minuutjes of zo) in de oven staan zonder dat je de magnetron hebt ingeschakeld.
Receptnummer: 7815 | Categorie: Uitzoeken | Soort gerecht: Uitzoeken | bereidingstijd: 35 min.
Opmerking:
Gaat hartstikke goed! Dit was een uitkomst voor mij, omdat ik vroeger mijn gistdeegjes op de verwarmingsketel zette in het verwarmingshok, maar sinds wij een nieuwe, hangende ketel hebben, die modern is en dus niet al te veel warmte afgeeft in de kast, waar hij hangt, ging deze vlieger niet meer op.... Weg mooi rijsplekje! Maar..... de techniek staat voor niets anno 2003!
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op https://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept