Nieuws   Zoeken 

Sandra's römertopfgerecht-algemeen
Ingredienten: (4 pers.):
Vlees/vis
Groente
Aardappels/rijst (macaroni is niet zo geschikt voor in de romertopf, omdat de bereidingstijd te lang is: de macaroni is dan zacht en klef.)
Kruiden
Vocht (meestal een combinatie van water met sherry of wijn)
Bereiding:
Zet de romertopf in de wasbak met koud water. Zowel de deksel als de bak moeten onder water staan (zorg in ieder geval dat er water in staat). Snijd dan de groente: bijv. ui, prei, worteltjes, spruitjes, spitskool, bloemkool, courgette (gebruik altijd verse groente of groente uit de diepvries. Groente uit een potje is al te gaar). Bepaal of het vlees/de vis in zijn geheel of in stukjes de romertopf in gaat: bijv. een rollade of een kip laat je heel, maar hamlap of kipfilet kunnen heel goed in stukjes verwerkt worden. Wanneer de onderkant van de romertopf 20 minuten geweekt heeft, kan deze uit het water gehaald worden: zet het op een 2x dubbelgevouwen theedoek neer. Doe er als het eerste het vlees/de vis in als het een groot stuk vlees betreft. Kruid het vlees terwijl het in de romertopf ligt (zo gaan er ook geen kruiden verloren). Drapeer er de groente om en overheen en doe hier ook kruiden overheen. Wanneer het vlees/de vis kleine stukjes zijn, maakt de volgorde niet echt uit: alles kan door elkaar geroerd worden. Als laatste gaan de aardappels of de rijst erover. Is het een gerecht zonder rijst, dan moet er nu 1,5 dl vocht bij: bijv. 1 dl droge sherry en 0,5 dl water. De verhouding kun je zelf bepalen naar eigen smaak. Zit er rijst bij, dan moet er 5 dl vocht bij: bijv. 4 dl water en 1 dl rode wijn. De soort wijn of sherry hangt natuurlijk van je gerecht en smaak af, maar neem wel altijd droge! Nu kan de deksel erop en gaat het geheel nat de koude oven in. Zet de oven op 200 graden (hete lucht oven 180 graden). Bij vlees/vis in stukjes kun je rekenen op een oventijd van 1,5 uur, bij een groot stuk is de oventijd 2 uur. Heb je rijst in het gerecht zitten, dan een half uur voor het einde de romertopf uit de oven pakken en op de 2x dubbelgevouwen theedoek leggen. Haal de deksel eraf (pas op: hete stoom!) en leg deze NIET op een koude ondergrond (maar bijvoorbeeld even terug in de oven). Roer de rijst door het gerecht en zet het geheel (met deksel) nog een half uur terug. Zorg ervoor dat wanneer je de romertopf uit een warme oven haalt, je deze nooit op een koude ondergrond zet: dan barst hij. --- Hopelijk kun je wat met deze algemene aanwijzingen om een gerecht met de romertopf te maken. Veel plezier met uitproberen.
Receptnummer: 8769 | Categorie: Hoofdgerecht | Soort gerecht: Vlees/Vis | bereidingstijd: 180 min.
Opmerking:
Voorbereidingstijd is ongeveer 25 minuten (de romertopf in het water leggen en intussen de benodigde ingredienten snijden). Daarna staat de romertopf nog ongeveer 1,5 tot 2 uur in de oven. Omdat het geheel nat is en de temperatuur in de romertopf nooit kookpunt bereikt, is het haast onmogelijk om het eten aan te laten branden.
Je kunt het voorbereidingswerk ook ‘s ochtend vroeg doen (niet langer vantevoren) als je de natte romertopf met het gerecht in een natte theedoek in de koelkast zet.

Ik maak graag gebruik van de romertopf. Deze aardenwerken schaal is ideaal voor dagen dat je ‘s middags wel, maar ‘s avonds geen tijd hebt om te koken. Oven aanzetten, romertopf erin en over 2 uur kun je heerlijk eten (terwijl je intussen vanalles kunt doen).
Verder, omdat het geheel met rauwe ingredienten de oven in gaat, vallen de gerechten onder de categorie: geen moeite, maar wel licht en lekker eten. Er komt geen boter aan te pas en alle vetten komen uit het vlees/de vis, dus de keuze hiervan zorgt voor het vetgehalte (neem daarom ook altijd rundergehakt ipv half-om-half). Eten dat dus thuispast in Lijnertje’s rijtje.
Er bestaat ook een magnetronromertopf. Hierbij is de bereidingstijd aamerkelijk korter!
Bron: Dit recept komt uit de snelklaar database op http://www.snelklaar.nl
Functies: Print dit recept